×

Bilgisayarınızın Çökmekte Olduğunu Gösteren 10 İşaret

Bilgisayarınızın Çökmekte Olduğunu Gösteren 10 İşaret

Bilgisayarınızdan gelmekte olan ilginç sesler sizin endişelenmenize mi neden oluyor? Haklı olabilirsiniz. En çok dikkat edilmesi gereken 10 uyarıyı ve çözüm yollarını sizler için derliyor ve de makalemizde onlara yer veriyoruz.

Tıkırtı veya sürtünme sesleri

Bilgisayarınızdan gelmekte olan tıkırtı sesleri sabit diskinizde oluşmuş olan bozuk sektörleri ifade etmektedir ve sabit diskinizin artık uzatmaları oynadığını bize gösterir. Normal bilgisayarınız diskteki bazı bölümlerin kararsız olduğunu fark etmesi halinde o sektörle olan erişimi keser lakin sürtünmeye benzer sesler geliyorsa içerisinde bulunulan durum daha da fena olabilir. Eğer ki bu denli ileriye gidilmiş ve artık ses geliyor demekse, sabit diskinizin bozulması maalesef ki an meselesidir ve bu sebeple acilen alışverişe çıkıp kendinize yeni bir disk alarak mevcut diskinizdeki verilerinizi yeni diskinize taşımanız gerekir.

Ne yapmalısınız?

Ev ağınız bulunuyorsa ya da yedekleme yapabilmeniz için olanak sağlayacak NAS cihazınız mevcutsa derhal yedekleme işleminizi başlatın. Sabit diskinizde yer alan kişiler dosyalarınızı ve de veri saklamak için oluşturduğunuz klasörlerinizi harici bir flash belleğe kopyalayın ya da CD/DVD ‘ ye yazın. Bozulan disk, bilgisayarınızın ana diski ise verileriniz  haricinde bir de bilgisayarınız üzerinde kurulu olan uygulamaları ve de ayarları da saklamanız gerekebilir. En iyisi bilgisayarınıza özel bir ISO görüntüsü hazırlamak ve ayarları bu şekilde yeni diske aktarmak. ISO görüntüsü oluşturabilmeniz için boş bir DVD’yi DVD yazıcıya yerleştirin ve karşınıza gelecek olan pencerede “Bilgisayarınızın ISO görüntüsünü oluşturun” u seçin. Ya da bu işleme alternatif olarak “Denetim Masası > Yedekleme ve Geri Yükleme > Sistem görüntüsü oluştur” seçeneğini de seçebilirsiniz. Ardından boş DVD’yi yerleştirin. Sabit diskinizde eğer ki birden fazla bölüm varsa ya da birden çok sabit disk kullanıyorsanız tümünü yedekleyin. Çünkü ana diskin arızalanması durumunda Windows açılamayacak ve de bu sebeple diğer diskteki uygulamalar ve de verilere de erişim sağlanamayacak. Bölümlü bir diskte diskin bozulması halinde yalnızca belirli bir bölümü değil diskin tümü bu arızan etkilenmektedir. Bu yüzden arızalı diskinizdeki tüm bölümlere bozuk gözü ile bakarak hepsine karşı önlem almanız gerekmektedir.

Aşırı Fan Gürültüsü

Bilgisayarınızın fanı normal halinden daha fazla ses çıkarıyor ise muhtemelen olması gereken hızdan daha hızlı çalışıyor demektir. Aşırı ısınan bir masaüstü veya diz üstü bilgisayar, kasa içindeki parçaları arızadan korumak adına otomatik olarak kapanır.

Ne yapmalısınız?

Açık olan belgelerinizi kaydederek, bilgisayarınızı kapatın. Kapı ve pencereleri açarak odada hava akımı olmasını sağlayın. Bilgisayarınızın kasasının duvardan uzakta olduğundan emin olun ve de arkada bulunan fanınızın mazgalını engelleyen herhangi bir unsurun olup olmadığını kontrol edin. Bilgisayarınızın fişini çekin ve de elektrik çarpmasına karşın kendinize önlem alın. Fırça ya da basınçlı hava kullanarak fan mazgalında birikmiş olan toz zerreciklerini temizleyin. Eğer ki bilgisayarınız  masaüstü bir bilgisayar ise, hazır kasanızı temizliyorken iç aksamda birikmiş olabilecek tozları da bu şekilde temizleyebilirsiniz. Kasanızın yan kapağını açın ve de tozları temizleyin. Lakin tozlar temizlenirken, parçaların yerinden oynamamasına özen gösterin. Zira bu sebeple bilgisayarınız açılmayabilir. Temizlik esnasında asla ıslak bez ya da sıvı kullanmayın.

Zangırdama Sesleri

Kasanızdan titreme kaynaklı olarak gelmekte olan zangırdama sesleri ise iyi sabitlenmemiş bir hard diskten kaynaklanabilir. Bundan ötürü bilgisayarınız çökmez lakin hard diskinizin ve de diğer parçaların gevşemiş olup olmadığını kontrol etmenizde her türlü duruma karşın fayda var.

Ne yapmalısınız?

Bilgisayarınızdaki programları kayıt edip, ardından bilgisayarınızı kapatın. Bilgisayarınız kapandıktan sonra fişini prizden çekin ve de ardından yan kapağı açın. Hard diskinizin sabitlenmesini sağlayan vidaları iyice sıkıştırın. Ayrıca dilerseniz nalburlardan temin edebileceğiniz ve oldukça ucuz olan pulları da hard diskinizin her iki tarafına yerleştirebilirsiniz. Böylece titreşim halinde dahi, metal kasaya temas etmediğinden dolayı titreşim sesi çıkmayacaktır.

Vınlama ve Bipleme

Vınlama sesleri gelen bir bilgisayarda, hard disk normalinden daha fazla çalıştığına işaret eder. Ya da Windows işletim sisteminin hard diske ulaşmak ve de veri yazmak hususunda sorunlar yaşadığını gösterir. Bipleme sesleri ise BIOS’tan gelmektedir ve statik sürtünmeden kaynaklanabilmektedir. Hard diskinizdeki parçalar birbirine sürtüyorsa bunu duyabilirsiniz.

Ne yapmalısınız?

Bilgisayarınız muhtemelen ekstra bir durum olmadığı takdirde kısa bir süre içerisinde çökmeyecek lakin sürücüyle ilgili ilerleyen dönemlerde sorunlar belirebilir. Bundan dolayı hard diskinizi kısa süre sonra değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bir süre sonra dosyaları açamaz ya da kaydedemez hale gelebilirsiniz ki böylece hard diskinizin bozulmak üzere olduğu bariz biçimde anlaşılır olacaktır. Başlat > Bilgisayar yolunu izleyip sabit diskinizin simgesine sağ tıklayın, Özellikler bölümünü açarak Araçlar sekmesine girin. Ardından “Denetle” komutu verin. Bundan sonra Hata Denetimi aracı başlayacaktır ve bipleme sesine neden olabilecek bozuk disk sektörlerini bulup işaretlemek üzere taramaya başlayacaktır. Disk birleştirme de işe yarayabilir ancak iş işten geçmişse artık bu saatten sonra fayda sağlamasını beklememelisiniz. Aynı zamanda sabit disk tarama aracı kullanarak sabit diskin çökmek üzere olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Bazı hard disk üreticileri tarama araçları sunabiliyorlar. Belki de sisteminizde yüklü gelen bir tarama aracınız da bulunuyor olabilir. Alternatif olarak Seagate’in üretmiş olduğu ve tamamen ücretsiz SeaTools for Windows aracını da kullanabilirsiniz. Bu program Windows XP’den 8’e kadar hepsini destekliyor ve de sabit diskinizin Seagate markalı olması gerekmiyor. Bu programı çalıştırmadan önce diğer çalışan tüm programları kapatın. SeaTools diskinizin sağlığı ile ilgili olarak size bir rapor hazırlayacaktır. Bozuk sektörler bulunması durumunda yedekleme yapmanızı ve de yeni bir diske geçmenizi mutlak surette öneririz.

Bilgisayarım cidden yavaş çalışıyor

İki temel problemden dolayı genel olarak bilgisayarlar aşırı derecede yavaşlamaktalar: dosyalarınızı oluştururken ya da dönüştürürken yoğun bellek ve de işlemci çekirdeği tüketen programlar ve de virüsler. Aynı anda birden çok programın çalışır halde olması ya da büyük boyutlarda bir dosyayı indiriyor olmanız da bilgisayarınızı geçici olarak yavaşlatabilir lakin bunlar sonu gelen işlemler oldukları için bilgisayarınızın çökmesine ya da kullanılamaz hale gelmesine neden olmazlar.

Ne yapmalısınız?

Bilgisayarınızda her ne kadar ciddi bir zamanınızı alacak da olsa geniş kapsamlı bir tarama yapmanız gerekmekte. İlk aşamada kullanmış olduğunuz anti virüs programınızın virüs veritabanını güncelleyin. Çünkü veritabanında kayıtlı olmayan bir virüs bilgisayarınıza bulaşmışsa bilgisayarınızda yer alan ve güncel olmayan korumayı rahatlıkla aşmış olabilir. Virüs taramanızda yine herhangi bir sonuç çıkmaması durumunda Ctrl + Alt + Del tuş kombinasyonu ile Görev Yöneticisi başlatarak, listede olması gerekmeyen ama buna rağmen çalışan programları sonlandırın. Aynı zamanda etkili olabilecek ve de tamamen ücretsiz olan CCleaner programını bilgisayarınıza kurarak, bu program ile de tarama yapmanızı, başlangıçta açılan programları yeniden gözden geçirmenizi ve de kullanmadığınız gereksiz gördüğünüz programları bilgisayarınızdan kaldırmanızı önerebiliriz.

PC Açılmıyor ve bellekle ilgili bir hata veriyor

Bilgisayarınızın belleği ( RAM ) ile ilgili yaşanan sorunlar, bilgisayarınızın başlamasını engellemektedir. Çünkü bilgisayarınız çalışabilmesi için belleğe ihtiyaç duyuyor. Windows7 ya da 8 kullanıyorsanız Windows size Bellek Tanılama aracını çalıştırmanızı önerebilir. Bilgisayarınızda bulunan RAM de bir problem olması muhtemel ihtimallerdendir.

Ne yapmalısınız?

Windows 8 ‘ de başlangıç ekranına geçerek “bilgisayarın bellek sorunlarını tanıla” yazın. Windows 7 ve öncesindeki sürümlerde de başlangıç menüsü üzerinden aynı aramayı yapabilirsiniz. Bilgisayarınızı hemen yeniden başlatarak bellek tanılama işlemini başlatabilir ya da bir sonraki yeniden başlatmayı bekleyebilirsiniz. Windows’un hangi sürümünü kullanıyorsanız kullanın, büyük olasılıkla bilgisayarınızın RAM’ini değiştirmeniz gerekecektir. Eğer ki hangi tür RAM’e uyumlu bir bilgisayarınız olduğu hakkında bilgiye sahip değilseniz, Belarc Advisor adlı ücretsiz aracı indirebilirsiniz. Bu uygulama sizin bilgisayarınızdaki RAM’i tespit edip, hangi modülün sizin bilgisayarınızla uyumlu olduğunu size söyleyecektir. RAM’i takmak için bilgisayarı kapatarak daha önceki işlemlerde de yaptığımız gibi fişi çıkarın. Kasanızı açın ve RAM bileşenlerinin her 2 yanında bulunan kulakçıkları açarak RAM’leri sökün. Yeni RAM modülünü yerleştirin ve de kulakçıklar kendiliğinden oturup “çıt” sesi çıkarana kadar bastırın. Bu bastırma esnasında dikkatli olun zira RAM üzerinde ve kanalda bir çok hassas bağlantı noktası bulunmakta.Kasayı kapatarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Yeni taktığınız belleği Windows otomatik olarak algılayarak, açılacaktır.

Windows8 üzerindeki sabit disk kilitlenmiş

Muhtemelen bilgisayarınızın çökme habercilerinden biri değildir, bu problem Microsoft’un Windows8 ile beraber kullanıma sunduğu sabit disk kilidinden kaynaklanmakta. Bu hatayı aldıktan sonra, bilgisayarınıza erişiminiz ve de bilgisayarınızın kullanımınız biraz zorlaşabilir.

Ne yapmalısınız?

Muhtemelen sabit diskinizin kilitlenmiş olmasının sebebi, Windows8 i kapatmak yerine, bekleme ya da uyku moduna aldıktan sonra bilgisayarı tekrar açmak istediğiniz birden fazla kez yanlış şifre girmenizdir. Bundan kurtulmak için bilgisayarınızı kapatmanız gerekmekte. Düğme çubuğu üzerinden “Ayarlar>Güç>Bilgisayarı kapat” yollarını takip edin. Biraz bekleyerek, bekledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız normal biçimde açılacaktır.

Dosyalar açılmamakta

Oluşturmuş olduğunuz ya da kaydetmiş olduğunuz bir dosyayı tekrar açmak istediğinizde açılmıyorsa sadece dosya uzantısı eksik olabilir ya da hard diskinizdeki sektörlerden bozuk bir sektör meydana gelmiş olabilir. Bu durumda bilgisayarınız yakın zamanda çökme eğilimine geçebilir.

Ne yapmalısınız?

Başlat>Bilgisayar yollarını izleyerek hard diskinizin simgesine sağ tıklayın. Özellikler menüsüne tıklayın ve ardından Araçlar sekmesine ilerleyin. Ardından “denetle” butonuna basınız. “Vınlama” bölümündeyken de bahsetmiş olduğumuz Hata Denetimi aracı karşınıza gelecek. Sabit diskinizde sorunlu kesimler bulması durumunda yedekleme yapmanız ve de en kısa sürede yeni bir diske terfi etmenizin zamanı gelmiş demektir.

Windows Update kaynaklı yeniden başlatma talebi

Windows Update otomatik olarak güncelleştirmeleri indirip kurduktan sonra işlemin başarılı şekilde sonuçlanabilmesi için yeniden başlatır. Bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı isteyen bir uyarı mesajı ekranınızın sağ alt bölümünde belirmiş ise, bu yüklenen güncelleştirmeler üzerinde bir çakışma olduğuna işaret ediyor olabilir ve bilgisayarda sorun yaşamanıza sebep olabilir.

Ne yapmalısınız?

“Daha sonra yeniden başlat” seçeneğine basın ve ardından Başlat menüsünden Windows Update’i açarak “Güncelleme geçmişini gör” seçeneğini seçin. Güncelleştirme adlarını bir kağıda not ederek, Google’da arama yaparak o güncelleme ile ilgili olarak farklı kullanıcıların da problem yaşayıp yaşamadığını kontrol edin. Böyle bir durum var ise Windows güncelleme yapana kadar o güncelleştirmeyi bilgisayarınıza kurmayın. Eğer bu önerimiz için çok geç olmuşsa ve de bilgisayarınız eskisi gibi sağlıklı çalışmıyorsa son güncellemeleri tamamen kaldırıp bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Bunu yapmak için Denetim Masası’na giriniz. Ardından “Sorunları bul ve düzelt” e tıklayınız. Karşınıza gelecek olan ekranda “Windows Update ile ilgili sorunları düzelt” i seçin. Beliren listedeki öğeleri tarihe göre sıraladıktan sonra tarih sıralamasında en güncel kurulan güncellemeleri seçerek Kaldır komutu ile bilgisayarınızdan siliniz. Windows’tan güncelleştirmeleri başarı ile kaldırdıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.