/tmp/kukly.jpg Cpu-z 1.88 - Bilgisayarınızın Tüm Özelliklerini Öğrenin - İndir Ücretsiz
×

Cpu-z 1.88 – Bilgisayarınızın Tüm Özelliklerini Öğrenin

Cpu-z 1.88 – Bilgisayarınızın Tüm Özelliklerini Öğrenin

Cpu-z 1.88 – Bilgisayarınızın Tüm Özelliklerini Öğrenin

Cpu-z programı bilgisayarınızdaki donanımlarım özelliklerini öğrenmek için gayet kullanışlı bir programdır. İşlemcinizin marka model numarasından TDP yani güç tüketiminden teknolojisinin kaç nanometre (nm) olduğuna kadar gösterebilen ayrıca işlemciniziz çekirdek saat hızından çarpan sayısına, L1 L2 veL3 cache bellek miktarına kadar öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte anakart marka modeli, chipset özellikleri ile revizyon numarası hatta bios sürüm numarasını da gösterebilmektedir. Ram miktarınızı, raminizin mhz hızını, dual mi yoksa single mı yani tek slottaki yada çift slotta olup olmadığını anakartınızın ramlerinizi nasıl modda (dual/single) gördüğünü anlayabilirsiniz.

Bir çok kişi anakarta taktığı rami bilgisayarını ilk açtığında bios ekranında iken göremese de bu program ile anakartın görüp görmediğini birden fazla ram kullanması durumunda anakartının hangi ramleri görüp görmediğini anlayabilmektedir. Bilgisayarınız üzerindeki ekran kartı özelliklerini de program sayesinde görebilmekteyiz. Anakartlarımızda bilindiği üzere 2 yada 4 adet ram slotu bulunmaktadır. Bu slotlarda farklı marka ve mhz değerinde ramler kullanmış olsak bile program sayesinde hangi slotta kaç megabaytlık ve hangi mhz değerinde hatta bu ramlerin kaç volt ile kaç mhz vede gecikme değerlerinde ramler olduğunu rahatça öğrenebiliriz. Bunun için yapmamız gereken CPU-Zprogramındaki SPD sekmesinde Memory Slot Selection kısmında istediğimiz slotu seçmek. Diğer yandan rmevcut ram miktarına Memory sekmesinden bakabilirken aynı zamanda sistemin bu mevcut ramlerimizi kaç mhz hızında (DRAM Frequency) ve gecikme hızlarıyla öğrenebiliyoruz. Graphics sekmesinde GPU yani grafik işlemizin (ekran kartı) teknoljisinin kaç nm olduğundan kod ismine, çekirdek saat hızından bellek miktarına ve kaç bitlik olduğuna kadar öğrenebiliriz.

En güzel özelliklerinden bir tanesi de overclok (hız aşırtma) yapan arkadaşlarımız bunu bilirler; sistemin overclocklu halinde iken validation yani doğrulama kodu verebilmesidir. Bu kod sayesinde sisteminizin karşı tarafa gerçekten yaptığınız hız aşırtma değerlerine ulaşıp ulaşmadığını ispat edebilirsiniz. Programın alt tarafında bulunan Tools sekmesinden sisteminizin txt ve html olarak raporunu da alabilirsiniz.

1 yorum

osman ekin

Bu gerçekten sorunumu yanıtladı, teşekkür ederim