×

Fuchsia: Google’ın yeni işletim sistemi

Fuchsia: Google’ın yeni işletim sistemi

Google’ın uzun süredir geliştirdiği Fuchsia OS işletim sistemi ilk olarak 2016 yılının Ağustos ayında piyasaya sürülmüştü. O günden bu güne geliştirme süreci tüm hızıyla sürüyor.

Geliştirici portalı Google tarafından Fuchsia OS sessizce yayına alındı. En çok merak edilen soruya gelecek olursak: Hayır, Fuchsia istenilen seviyeye geldiğinde Google, Android veya Chrome OS‘u bir kenara bırakmayacak.

Google Fuchsia OS özellikleri

Google, Fuchsia’yı geliştirmekteki ana amacın yeni bir işletim sistemine yaklaşımın nasıl olacağına bakmak olduğunu belirtti. Google elde edilen deneyimlerin ve yeni özelliklerin diğer ürünlerin geliştirilmesini sağlayacağını ifade ediyor.

Fuchsia’nın gerçekten baştan aşağı sıfırdan yazılan yeni bir işletim sistemi olması gerçekten heyacan verici olan ise . Android ve diğer birçok işletim sisteminin aksine, Linux çekirdeğini kullanmıyor. Zircon adlı bir mikro çekirdeği temel alıyor.

PC, tablet ve Akıllı telefon gibi cihazların yanı sıra gömülü sistemlerde kullanılmaya uygun olan işletim sistemi, ölçeklenebilir yapısı ile büyük bir avantaj sunuyor. Flutter’den büyük oranda yararlanılan işletim sistemi, Dart tabanlı uygulamalar ile geliyor.

FUŞYA İŞLETİM SİSTEMİ BİR LİNUX ÇEKİRDEĞİ ETRAFINDA GELİŞTİRİLMEMİŞTİR

Chrome OS ve Android’in aksine, Fuchsia OS bir Linux çekirdeği etrafında dönmüyor. İşletim sistemi Zircon’da geliştirilmiştir. Teknik açıdan ilgilenenler için Google tarafından oluşturulan bir sistem çekirdeğidir. Bu çekirdek, temel işlevleri destekleyebilir ve hafif ve hızlı olarak sunulur. Bu çekirdeğin çevresinde, geliştiriciler bir şekilde Fuşya’nın kuruluşu olan birkaç “katman” ekledi. Bu farklı katmanlar aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

  • Zircon: Yazılım ve donanıma erişim arasındaki iletişimden sorumlu çekirdek
  • Garnet: Bu katman, uygulama veya sürücü yükleme gibi ikincil görevleri yerine getirir. Garnet ayrıca bir grafik işleme motoru, bir metin editörü ve Fuşya güncelleme sistemi içerir.
  • Peridot: Bu katman, uygulamaları ve modüler tasarımlarını yönetir. İşletim sisteminin yapay zekasını içerir ve verilerin çevrimiçi senkronizasyonunu destekler.
  • Topaz: Bu Fuşya’nın son tabakası. Grafik arayüzüne karşılık gelir ve kullanıcı için ön planda görünen her şeyi yönetir: tasarım, yerel uygulamalar, dosya gezgini.

Böyle bir organizasyon, özelliklerin programlanmasını ve uygulanmasını büyük ölçüde kolaylaştırır. Cihaz üreticileri, sistemin temel çalışmasını değiştirmeden kendi katmanlarını kendi katmanları ile değiştirebilecek veya değiştirebilecekler.

Evet, Fuşya işletim sistemi Android uygulamalarını destekleyecek

Fuşya OS kodundan çıkan diğer bilgiler Android uygulamalarının desteğidir. Google şu anda Android Çalışma Zamanı Modülü’nün (Android uygulamalarını çalıştırmak için belirli bir ortam) yeni bir sürümü üzerinde çalışıyor. Google uygulamalarını Fuşya işletim sistemine yüklemeyi mümkün kılan Google, piyasaya sürüldüğü zaman kullanıcılar tarafından benimsenmesini kolaylaştırmayı umuyor.

Fuşya’nın, .apk kurulum dosyalarına sahip Android gibi kendi .far dosya paketlerini de sunacağını unutmayın.

Fuşya işletim sistemi için ne kullanır?

İşletim sistemi hala yapım aşamasında olduğundan, tüm kullanımlarını listelemek için henüz çok erken. Bununla birlikte, çevrimiçi belgeleri, Amerikan devinin dönüştürülebilir dizüstü bilgisayarı olan Pixelbook’a yüklenebileceğini ortaya koymaktadır. Hatırlatıcı olarak, Pixelbook şu anda Chrome OS’de çalışıyor.

120 fps seviyesinde bile kullanıcı arayüzü oldukça performanslı. Şu anda bu işletim sistemi son kullanıcıya uygun değil, ancak fuchsia.dev  adresinden geliştiriciler işletim sisteminin derlenmiş haline buradan bakabilirsiniz.