/tmp/axkqw.jpg WordPress Yazıları Yedekleme ve Geri Yükleme - İndir Ücretsiz
×

WordPress Yazıları Yedekleme ve Geri Yükleme

WordPress Yazıları Yedekleme ve Geri Yükleme

Web sitesi sahipleri için en önemli ve istenmeyen durumlardan bir tanesi; sitelerinin çeşitli nedenlerle veri kaybı yaşanmasıdır. Genellikle bu durum, kalitesiz ve adı bilinmeyen hosting firmalarından kaynaklanır. Firma sahipleri bir anda ortadan kaybolur ve olan sizin sitelerinize olur. Ayrıca; kimi zamanlarda lisanssız eklenti ya da tema kullanımı da sitenizin yok olmasına neden olabilir.

Bir başka ihtimal ise sunucunun saldırıya uğraması veya zararlı yazılımlar nedeniyle veri kaybı yaşanması. Kısacası belki de hiç aklınıza gelmeyen bir sürü ihtimalden biri bir gün gerçekleşebilir. Onca emekle hazırladığınız yazılarınızın yok olmasını istemiyorsanız yedekleme konusunu ciddiye almanızı tavsiye ediyorum. Eğer, elinizde sitenizin, en azından yazılarınızın bir yedeği bulunmuyorsa, bütün emekleriniz boşa gidecektir. Bu nedenle, mutlaka belli aralıklarla site yedeğini almanızı tavsiye ediyorum.

WordPress‘te yazılarınız yedeklemek için üç farklı yöntemden bahsedeceğim. Benim kullandığım yöntem ikinci sırada değindiğim phpMyAdmin ile veritabanını yedeklemek. Siz kendiniz için en uygun olan wordpress yedekleme yöntemini seçebilirsiniz.

1.Wordpress ’in Kendi Özelliği İle Yedekleme Yapın

WordPress’in sunduğu özellik sayesinde herhangi bir eklenti ya da program kullanmadan yedekleme işlemini gerçekleştirmeniz mümkün. Yazılarınız için yedekleme yapmanın en kolay yolu budur. Bu işlemde resim vb. ögeleri ayrıca yedeklemeniz gerektiğini unutmayın. Hiç tema, temadaki özellikler ya da eklentilere dokunmadan, yalnızca sistem üzerindeki yazıları kaydedebilirsiniz.

  • Öncelikle kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak, wordpress yönetim paneline giriş yapın.
  • Panelden Araçlarbölümüne gidin ve Dışa Aktar seçeneğini bulun.
  • Dışa aktarma seçeneğini tıkladığınızda, verilerin ne kadarını aktarmak istediğiniz size sorulacaktır. Yapmanız gereken tüm içeriği seçmek ve Aktarım Dosyasını İndirbutonuna basarak dosyanın indirilmesini beklemektir.
  • İndirdiğiniz dosya XML formatında olacaktır, yazılarınızı, sayfalarınızı, yorumlarınızı, kategori ve etiketleri içermektedir. Yüklediğiniz resimler, temanız, eklentileriniz wp-content klasöründe tutulmaktadır. Bu nedenle, filezilla yada benzeri programlar yardımıyla wp-content klasörünü de bilgisayarınıza kopyalamanız gerektiğini unutmayın.
  • Yedeğinizi geri yüklerken wp-content klasöründen başlamanızı tavsiye ediyorum. Klasörü upload ederek mevcut olanla değiştirmeniz yeterlidir.
  • Wp-content klasörünün yüklenmesinin ardından, admin panelinin Araçlar bölümünden İçe Aktar diyerek, yazıları sitenize yükleyebilirsiniz.

2.phpMyAdmin ile Veritabanını yedeklemek

WordPress kullanarak oluşturduğunuz bütün yazıların bir MySQL veritabanında depolandığını biliyoruz. Yedekleme işlemi için bu veritabanının bir kopyasını almamız gerekiyor.

  • Öncelikle kullanıcı adı ve şifrenizle phpMyAdmin yönetim paneline giriş yapın.
  • Sol taraftan wordpress kurulumunu yaptığınız veritabanını seçin.
  • Veritabanını seçtikten sonra üst menüde yer alan Dışa Aktarseçeneğine tıklayın.
  • Ayarlarda değişiklik yapmadan Git butonuna tıkladığınızda .sqluzantılı yedeğiniz indirilmeye başlanacaktır.
  • Yedeğinizi geri yüklemek istediğinizde üst menüdeki İçe aktar seçeneğini kullanmanız gerekiyor.
  • Dosya seç butonuna tıklayarak daha önce indirmiş olduğunuz .sqluzantılı yedek dosyasını seçerek geri yükleme işlemini yapabilirsiniz.
  • Geri yüklemeişleminde daha önceki veritabanı isminizin ya da kullanıcı adınızın bir önemi olmadığını belirtmek istiyorum. Bunların uyumlu olması gerekmiyor. Bütün içeriği yedeklediniz ve bunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
  • Yedeğinizi geri yüklerken veritabanında mevcut tabloları tamamen silerek yükleme işlemi yapmanızı tavsiye ediyorum.
  • Bu şekilde yedekleme yaptığımızda yine ilk seçenekte olduğu gibi resimler, temalar yedeklenmeyecektir. Bu nedenle yine wp-contentklasörünün yedeğini almanız gerekiyor.

3.Eklentilerle Yazıları Yedeklemek

Teknik ayrıntılar arasında zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız, bazı eklentiler sayesinde işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise; kesinlikle bilmediğiniz ve lisansı bulunmayan eklentileri kullanmamak. Bu konuda çok tercih edilen iki eklentiye kısaca değinerek yazımı sonlandırmak istiyorum. Bu eklentileri test etme imkanım olmadı henüz, bu nedenle ayrıntıya girmiyorum. İlerde kullanımlarıyla ilgili yazı hazırlama düşüncem var.

WP DB Manager

Bu eklenti, oldukça fazla miktarda kişi tarafından kullanılmaktadır. Güvenilirliği konusunda içiniz rahat olabilir. Ayrıca; yalnızca yedekleme işlemini yapmakla kalmayıp, yedeklediğiniz yazılar üzerinde değişiklik yapmanıza da imkân vermektedir.