×

Color Cop ve ColorZilla ile Renkleri Bulun

Color Cop ve ColorZilla ile Renkleri Bulun

Renk, görsel tasarımın en önemli ögelerinden biridir. Oluşturduğunuz tasarımda istediğiniz kaliteyi yakalayabilmeniz doğru renkler seçmenize ve bunların birbiriyle uyumuna bağlıdır. Sayısız renk içinden bu seçimi yapabilmek hiç kolay değil. Bu noktada karşılaştığınız tasarımlardaki, hoşunuza giden renkleri öğrenerek kendi tasarımlarınızı oluştururken kullanmanız son derece mantıklı. Renklerin kodunu bulmanıza yarayan çok sayıda ücretsiz program var. Ben bunlardan deneyip beğendiğim iki tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle RGB siteminden biraz bahsetmenin gerektiğini düşünüyorum. Bilgisayar ve diğer teknolojik cihazlarda renklerin ifade edilmesinde kullanılan sistem olan RGB ismini ingilizcede Red(Kırmızı) Green(Yeşil) Blue(Mavi) kelimelerinin baş harflerinden almakta.

RGB 3 temel rengin farklı oranlarda karıştırılarak yeni renkler elde edilmesine dayanır. Her renk 0 ile 255 arasında bir değer alır. Hepsi 255 değerini alırsa beyaz yine hepsi 0 değerini alırsa siyah elde edilir.
Kırmızı R:255 G:0 B:0 (Hex #FF0000)
Yeşil     R:0 G:255 B:0 (Hex #00FF00)
Mavi      R:0 G:0 B:255 (Hex #0000FF)

Aşağıdaki araçlar sayesinde renklerin başta RGB olmak üzere farklı sistemlerdeki değerlerini öğrenerek kullanabileceksiniz.

Color Cop İndir

Benim ilk tavsiyem olan Color Cop yıllardır kullandığım ve kolay kolay vazgeçmeyeceğim programlardan biridir. Hem kurulabilen hemde kurulum gerektirmeyen taşınabilir bir sürümü bulunmakta. Rengi öğrenmek için damlalığı ekranın istediğiniz bölümüne sürüklemeniz gerekiyor. Programda yer alan büyüteç sayesinde belirlediğiniz alanı 16 kata kadar yaklaştırma imkanına sahipsiniz. Tasarımda uyumlu renklerin kullanılması gerektiğini yazımızın başında belirtmiştik. Color Cop bulduğunuz renk ile uyumlu tam 42 adet renk oluşturarak bu noktada işinizi kolaylaştırmayı başarıyor. Ayrıca son işlem yapılan 7 renk kaydedilerek program penceresinde gösteriliyor.

ColorZilla İndir

Bu işi yapan bir çok program olduğunu söylemiştik. Bu konuda tavsiye edebileceğim ikinci araç ColorZilla isminde bir tarayıcı eklentisi. Eklentinin Firefox ve Google Chrome ile kullanabileceğiniz sürümleri bulunmakta. ColorZilla ile damlalığı gezdirerek bir web sayfasının herhangi bir noktasındaki renk kodlarını bulabilirsiniz. Çok yararlı bulduğum bir özelliği de sayfanın CSS kodlarını analiz edip kullanılan bütün renklerin listesini sunabilmesi. Son işlem yapılan renkler saklanmakta.